Skip to content

Onterecht geweigerd? Meld je bij ons!

Gisteren in de uitzending van Nieuwsuur heeft bestuurslid Encho Muzo gereageerd op het item dat steeds meer ‘kwetsbare jongeren’ worden geweigerd door scholen. Helaas krijgen wij nog te vaak signalen dat er bij opleidingen mensen geweigerd worden terwijl dit niet mocht. Als je de juiste diploma’s hebt moet je in principe de opleiding kunnen volgen (tenzij de opleiding vol zit).

Foute redenen van weigering zijn:
– je bent te oud
– je hebt een handicap of chronische ziekte
– je bent niet gemotiveerd genoeg
– je bent niet goed genoeg

Alleen op niveau 3 of 4 mag een school soms aanvullende eisen stellen, maar dit moet dan wel voor aanvang van de opleiding bekend zijn.

Wat kun je doen?

– Maak bezwaar en stap binnen de school naar de leiding van de opleiding.
 Gebruik bij weigering de Voorbeeldbrief bezwaar weigering van inschrijving..
– Neem contact op met JOB om je te laten informeren.

– Ben je geweigerd op basis van je leeftijd, huidskleur of handicap? Kijk dan hier.

Weigeren mag niet, waarom gebeurt het dan toch?
In het item bij Nieuwsuur werd gewezen op de angst die scholen hebben om studenten met ‘problematiek’ aan te nemen vanwege financiële prikkels. Het zou rendabeler zijn om alleen de studenten toe te laten waarvan verwacht wordt dat zij hun opleiding snel en goed afronden. Dit mag nooit de reden zijn om te weigeren. Scholen worden zelfs extra betaald om de juiste ondersteuning te bieden aan mensen die dit nodig hebben. JOB Is van mening dat scholen zich bewust moeten zijn van hun maatschappelijke taak. Het bieden van kansen aan kwetsbare groepen is pas echt een teken van onderwijskwaliteit.

Inmiddels zijn er ook kamervragen gesteld.

Back To Top